Yhdistyksen toiminta


 

2018 kevät

Keskiviikkona 24.1.pidettiin yhdistyksen vuosikokous, minkä jälkeen FM Kalle Mäkelä kertoi, miten Roomasta tuli Italian pääkaupunki.

Keskiviikkona 28.2. Dott. Antonio Sciacovelli Turun yliopistosta kertoi Materan kaupungista otsikolla "Matera: una città straordinaria tutta da (ri)scoprire.

Keskiviikkona 28.3. vieraamme oli italialaistunut suomalainen toimittaja ja kirjailija Eija Wager. Hän kertoi tunnelmia Italiasta siellä juuri pidettyjen parlamenttivaalienkin tiimoilta otsikolla "Jatkuvuuden elementtejä muutoksessa - politiikan karikoista kirjallisuuteen".

Keskiviikkona 25.4. vietimme Dante-päivää.
Dott. Fiorello Di Silvestre esitteli Cortonan-matkansa tuloksia otsikkona "Passeggiando per Cortona".

2017

Keskiviikkona 25.1.2017 pidettiin vuosikokous, minkä jälkeen yhdistyksen varapuheenjohtaja Kalle Mäkelä esitelmöi otsikolla "Laukaus pinjametsässä - Ettore Mutin kuolema ja elämä"

Keskiviikkona 22.2.2017 yleisen kirjallisuuden emeritusprofessori Hannu K. Riikonen esitelmöi Triesten alueen kirjailijoista.

Torstaina 23.3.2017 Dott. Enrico Garavelli puhui aiheesta "Paolo Emilio Pavolino e la Finlandia".

Keskiviikkona 26.4.2017 vietimme Dante-päivää esitelmätilaisuuden merkeissä. Prof. Elina Suomelan aiheena oli "Giallot Italian kirjallisuudessa".

Keskiviikkona 27.9. meille piti esitelmän Dos. Katariina Mustakallio. Hänen aiheensa oli "Rooman satamakaupungin Ostian elämää keisariajalla". Dos. Mustakallio on ollut tänä kesänä Roomassa tekemässä tutkimuksia tästä aiheesta, joten saimme aivan tuoretta tietoa.

Keskiviikkona 25.10. vieraamme oli Italian kulttuuri-instituutin johtaja Helsingistä, Dott. Pietro Roselli. Hän on perehtynyt erityisesti kirjailija Camillerin teoksiin, niinpä esitelmän otsikko oli "Andrea Camilleri: Non solo Montalbano". Esitys oli italiankielinen.

Torstai 30.11.: Syyskauden viimeisen tilaisuutemme kruunasi FM, tutkijatohtori Liisa Väisänen. Jatkoksi edellisille esityksilleen hän kertoi Italialle tyypillisistä asioista otsikolla "Mitkä kymmenen asiaa Italiassa pitäisi nähdä".

2016

20.1. Fiorello di Silvestre: "Entriamo nella chiesa fiorentina di Santa Maria Novella" sekä yhdistyksen vuosikokous

17.2. Jussi Hanska: "Suomalaisten pappisvihkimykset keskiajan Roomassa"

16.3. Pietro Albanese: "Costiera amalfitana"

13.4. Elina Suolahti: "Neorealistinen italialainen elokuva"

14.9. Roberto Castagno: "Torino: Muutos teollisuuskaupungista moderniksi palvelualan kaupungiksi olympialaisten kautta. Esitys oli italiankielinen.

12.10. Emil Anton: "Assisi ja Padova, Fransiskuksen ja Antoniuksen jalanjäljillä".

22.11. Liisa Väisänen: "Italian kymmenen vahvaa symbolia".

 

2015

14.1. pidettiin aluksi yhdistyksen vuosikokous. Kokouksen puheenjohtajana toimi Mikko Koivunen ja sihteerinä Hilkka Erma. Samalla tiedotettiin myös yhdistyksen 75- vuotisjuhlasta, joka vietetään Raatihuonella 21.10.2015. Vuosikokouksen jälkeen FM Taru Heinonen kertoi Luccan kirkoista. Tämä pyhiinvaellusreitti vai Franciscanan varrella sijaitseva vanha kaupunki on säilyttänyt edelleen keskiaikaisen yleisilmeensä. Tärkein pyhiinvaelluskohde on Duomo di San Martino, joka säilynyt alkuperäisessä 1200-luvun asussa. Pyhää Martinusta kuvaava veistos löytyy kirkon julkisivusta. Puinen Volto Santo -krusifiksi joka tuli monien vaiheiden jälkeen 1700-luvulla Luccaan, oli tärkein pyhiinvaelluksen syy. Luccasta löytyy myös muita mielenkiintoisia kirkkoja, esim. San Michele in Foro sekä bysanttilainen San Frediano, jossa kävijät voivat ihailla mm. mosaiikkifasadia sekä antiikin amfiteatterista siirrettyjä pylväitä.

11.2. Helmikuun esitelmämme käsitteli roomalaisten suhdetta uskontoon. Professori Katariina Mustakallion mukaan "ymmärtääksemme roomalaisten menestystä meidän on ymmärrettävä heidän uskonnollisuuttaan". Roomalainen kulttuuri painottui oikeisiin sidossuhteisiin ja myös yhteiskunnallista painoarvoa korostettiin uskonnolla. Uskonnon harrastaminen perustui yhdessä syömiseen ja juomiseen (kultti, uhraaminen). Genius, elämänvoima, periytyi isältä pojalle, ja puhdistautuminen oli tärkeää myös hedelmällisyyden kannalta. Etruskeilta taas oli peritty ennustamisen taito. Lisää roomalaisten uskonnosta on luettavissa mm. Mustakallion teoksesta Sive deus sive dea (2013, italiankielinen).

11.3. oli yhdistys saanut vieraakseen toimittaja-kirjailija Eija Wagerin. kuulimme kiinnostavan esittelyn italialaisesta elämänmenosta 70-luvulta nykypäiviin asti. Wager on asunut Ja työskennellyt toimittajana Milanosta käsin 25 vuotta, minkä jälkeen hän muutti kymmeneksi vuodeksi pieneen kylään Pohjois-Italian vuoristoalueelle. Kuulimme mielenkiintoisia kertomuksia Italian 70-luvun kiihkeistä politiikan vuosista, 80-luvun taloudellisesta nousukaudesta, Pohjois- ja Etelä-Italian eroista ja myös arkielämästä vuoristokylässä.

15.4. Tutkijatohtori Eeva-Maria Viitanen kertoi sopivasti eduskuntavaaliemme alla, millaista oli vaalikampanjointi ja -mainonta Pompejissa yli 2000 vuotta sitten. Pompejissa pidettiin maaliskuussa 70 eKr. nuorempien ja vanhempien virkamiesten virkoihin. edelliset huolehtivat rakentamisesta, kaupungin järjestyksestä ja palveluista, kun taas vanhimpien viranhaltijoiden vastuulla olivat oikeuslaitokseen ja talouteen liittyvät asiat. Vaalimainoksia eli seinäkirjoituksia, joita voi pitää myös graffittien varhaisina edeltäjinä, oli peräti yli 2500. Valitettavasti nämä ovat ajan saatossa enimmäkseen hävinneet, joten nykytutkimus on paljolti vanhempien kirjallisten lähteiden varassa.

2014

15.1.2014 pidettiin seuran vuosikokous, minkä jälkeen saimme kuulla esitelmän etruskien taiteesta ja kulttuurista. Salaperäiset etruskit saapuivat Herodotoksen mukaan nykyisen Italian maaperälle vähästä Aasiasta Lyydiasta, mutta vieläkään heidän vaiheitaan ei tunneta kovin hyvin. Anne Paldanius Tampereen Taideseurasta tarjosi meille kuitenkin mielenkiintoisen katsauksen heidän elämäänsä, josta on saatu tietoa mm. hautalöytöjen avulla.

12.2.2014 oli teemana "Kun Rooma muutti maailman". Dosentti Andreo Larsen on asunut jo vuosikymmenten ajan osan vuotta Roomassa. Hän kertoi, että on monta tapaa lähestyä Rooman merkitystä, ja otti lähestymistavaksi roomalaisten merkityksen ajanlaskumme mittaamisessa. Larsen kertoi elävästi historian merkkihenkilöistä, tapahtuma-ajoista ja niihin liittyvistä paikoista, jolloin voidaan katsoa historian lehden kääntyneen Roomasta käsin.

19.3. Maaliskuussa teologi, filologi ja kääntäjä Emil Anton kertoi Jorge Mario Bergoglion ensimmäisestä vuodesta paavina. Ensimmäinen amerikkalainen, ensimmäinen jesuiitta ja ensimmäinen Fransiskus-nimen valinnut paavi on saavuttanut suuren suosion kaikkialla katolisessa maailmassa. Vaatimattomilla elämäntavoillaan huomiota herättänyt paavi Fransiskus on tehnyt jo useita matkoja ja toimeenpannut useita käytännön uudistuksia Vatikaanissa.

23.4. vietettiin kansainvälistä Dante-päivää. Tampereen AMK:n matkailualan opettaja Pietro Albanese esitteli Unescon maailmanperintökohteena olevan Cilenton luonnonpuiston otsikolla "Alla soperta dell'Italia minore. Il mito del Cilento." Cilento on inspiroinut runoilijoita ja lauluntekijöitä ja alueella on ollut asutusta jo puoli miljoonaa vuotta. Myös seireenit asuivat näillä seuduilla.

17.9. toimittaja Maila-Katriina Tuomisen esitelmän aiheena oli italialainen kirjailija Italo Calvino, joka on yksi arvostetuimpia italialaisia nykykirjailijoita. Calvino syntyi Kuubassa, opiskeli Torinossa ja Venetsiassa, osallistui 2. maailmansotaan ja vastarintaliikkeeseen ja työskenteli toimittajana. Tuominen luki myös otteita Calvinon teoksesta "Kenraali kirjastossa", joka julkaistiin italiaksi vasta vuonna 1992, monta vuotta hänen kuolemansa jälkeen hänen vaimonsa toimittamana.

29.10. varakonsuli Roberto Castagno kertoi Triestestä. Italian ja Slovenian rajan tuntumassa sijaitseva satamakaupunki on ollut historiansa aikana erilaisten kulttuurien kohtauspaikka. Kaupungissa on useiden eri uskontokuntien kirkkoja ja joillakin alueilla on käytössä myös saksan ja sloveenin kieli. Itävalta-Unkarin ajat ovat vaikuttaneet paikalliseen ruokakulttuuriin.

19.11. yhdistys järjesti yhdessä Tampereen viiniseuran kanssa viininmaistelutilaisuuden ravintola Henriksissä. Antti Ojala esitteli ja maistatti Veneton alueen viinejä. Tilaisuuden päätteeksi oli mahdollisuus osallistua Veneto-henkiselle illalliselle.

2013

23.1.2013 pidettiin yhdistyksen vuosikokous, minkä jälkeen FM Kalle Mäkelä kertoi Italian nykyisen pääkaupungin vaiheista: "Miten Roomasta tuli Rooma. Kolme vuosituhatta tietoista ja tiedostamatonta kaupunkirakentamista".

20.2.2013 FM Hanna-Leena Paloposki luennoi aiheesta "Taiteilija Laura Järnefeltin Rooma".

20.3.2013 vieraamme oli Corrado Fontana, sveitsiläissyntyinen kieltenopettaja, joka on asunut Suomessa vuosikymmeniä. Hän esiintyi italiaksi otsikolla "La storia d'Italia in un bicchiere di vino".

24.4.2013 juhlittiin kansainvälistä Dante-päivää. Intendentti Juhani Koivisto Suomen Kansallisoopperasta esitelmöi aiheesta "Italia keskellä Helsinkiä. sata vuotta italialaisia teoksia, laulajia ja kapellimestareita Kansallisoopperassa".

17.9.2013 (Vanhan kirjastotalon luentosali) syksyn ensimmäisen esitelmän pitii professori Paavo Castrén otsikolla "Rooman sanoma".

16.10.2013 (Kirjastotalo Metso, ls 2) Dottore Fiorello di Silvestren luennon aiheena oli "Passeggiando per Assisi". Luento pidettiin italian kielellä.

7.11.2013 (Kirjastotalo Metso, ls 1) FT Liisa Väisänen kertoi mitä on "Italia hyvässä ja pahassa: 10 merkittävää päivää Italian historiassa"

2012

Keskiviikko 25.1.2012 klo 18 pääkirjasto Metso, ls 2 (Martikainen-sali)
Aluksi pidettiin seuran vuosikokous, minkä jälkeen dosentti Juhani Sarsila kertoi teoksestaan "He tekivät Rooman" (M-L Kallela, J. Sarsila, E. Palmén, 2011).

Tiistai 21.2.2012 klo 18 pääkirjasto Metso, ls 2 (Martikainen-sali)
Professori Enrico Garavellin esitelmä vei Italian kirjallisuuden pariin otsikolla "Donne, libri e tabacchiere". Ritratti di scrittori italiani tra Sette- e Ottocento".

Keskiviikko 21.3.2012 klo 18.00 Pääkirjasto ls 1 (Pietilä-sali) Professori Paavo Castrén sekä toimittaja Johanna Korhonen pitIvät esityksen teemalla "Missä asioissa nykyihmisen kannattaisi ottaa oppia antiikin historiasta?" Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjaston kanssa.

Maanantai 7.5. klo 18.00 Pääkirjasto ls 2 (Martikainen-sali)
Fil. Tri Johanna Vakkari kertoI elekielestä Italian taiteessa.  >

Syksyn ohjelma oli organisoitu tavallisesta poikkeavalla tavalla. Yhdistysjärjesti yhteistyössä Ahjolan kansalaisopiston kanssa Venetsiaa koskevan luentosarjan otsikolla "Venetsia, vaaleanpunaisen valon kaupunki". Esitelmöitsijäksi oli saatu FM Taru Heinonen, joka on asunut ja työskennellyt vuosia Venetsiassa. Tilaisuudet pidettiin keskiviikkoisin Vanhan kirjastotalon luentosalissa.

19.9. aloitimme Cannaregiosta ja Santa Crocesta.
10.10 oli vuorossa San Marco tärkeine rakennuksineen ja taideaarteineen.
14.11. kuljimme San Polon ja Dorsoduron alueella ja
12.12. vierailimme Castellossa ja Venetsian laguunin saarilla.

2011

paikka: pääkirjasto Metson luentosali 2 (24.2. ls 1)

keskiviikkona 19.1.2011 professori Pauliina de Anna esitteli kääntämänsä Matteo Colluran historiallisen romaanin "kuka murhasi kenraalin". Kirja johdattaa itsenäisyystaistelija Giovanni Correon vaiheisiin Italian itsenäisyysprosessin varjostamassa Sisiliassa.

torstaina 27.1.2011 pidettiin seuran vuosikokous, minkä jälkeen FT Ria Berg kertoi naisten elämästä Pompejissa otsikolla "peilejä, pinsettejä ja puuteria - mitä tiedämme Pompejin naisten elämästä". Esitelmä käsitteli myös antiikin ajan kauneudenhoitoa ja siihen liitettyjä ajatuksia ja arvostuksia yleisemmin. 

torstaina 24.2.2011 tri Enrico Garavelli Helsingin yliopistosta on tutkinut kirjojen ja kuvituksen suhdetta. Hänen kiinnostuksensa kohteena on ollut erityisesti Italian kirjallisuuden keskeisen teoksen "promessi sposi" kuvitettu versio, johon kirjailija Manzoni itse on valinnut kuvat. Esitys oli italiankielinen.

keskiviikkona 23.3.2011  professori Elina Suomela kertoi italialaisesta teatterista Suomessa 1800-1900 -luvuilla ja hieman nykypäivästäkin. Kokoontumispaikkana oli poikkeuksellisesti Vanhan kirjastotalon luentosali.

keskiviikkona 20.4.2011 klo 18 (pääkirjasto Metso LS 1) FT Ville Vuolanto kertoi tutkimusaiheestaan, lasten ja nuorten elämänpiiristä ja kasvatuksesta antiikissa. Tarkastelun kohteena oli erityisesti Italian alue Rooman keisarikaudella.

keskiviikkona 14.9.2011 klo 18 (pääkirjasto Metso, Toivola-sali)  FT Sari Katajala-Peltomaa kertoi aiheesta "Tolentinon pyhä Nikolas ja maallikkojen uskonnolliset rituaalit 1300-luvulla".

Keskiviikkona 19.10.2011 professori Luigi De Anna Turun yliopistosta piti esitelmän aiheesta "Un mistero nella vita di Michelangelo da Caravaggio. Chi lo perseguitò in Italia e a Malta?"

Keskiviikkona 23.11.2011 Yleisradion julkaisupäällikkö Ilkka Saari esitteli Napoleone Colajannin vuonna 1900 ilmestyneen, juuri suomeksi julkaistun esseen mafian synnystä ja syistä otsikolla "Mafian saari / Nel regno della mafia".

2010

Sunnuntai  31.1.2010 klo 15.00  Pääkirjasto Metso, luentosali 2
FM Hanna-Leena Paloposki esitelmöi otsikolla "Suomen ja Italian julkiset kuvataidesuhteet 1920- ja 1930-luvuilla". Esillä olivat nuoren Suomen tasavallan ja fasistisen Italian julkiset suhteet kuvataiteen alalla, mm. maiden välinen taidenäyttely-vaihto, joka oli yksi kulttuurivaihdon ja -viennin näkyvimpiä välineitä. Tilaisuudenn aluksi pidettiin yhdistyksen vuosikokous.

Torstai  18.2.2010 klo 18.00
Vuonna 1909 julkaistiin Pariisissa futurismi-nimisen suuntauksen manifesti, viime vuosi oli siten 100-vuotisjuhlavuosi. Saimme vieraaksemme prof. Hannu K. Riikosen, jonka esityksen otsikko oli "Futurismin vastaanotto ja ilmeneminen Suomessa".

Sunnuntai 21.3.2010 klo 15.00 Pääkirjasto Metso, luentosali 

Voimakas maanjäristys tuhosi noin vuosi sitten L'Aquilan kaupunkia ja ympäristöä rajusti. Dott. Fiorello di Silvestre on tutkinut ja kuvannut kaupungin taidetta ennen järistystä esitteli työnsä tuloksia otsikolla "L'Aquila prima e dopo".

Torstai 22.4.2010 klo 18.00 Pääkirjasto Metso, luentosali

Professori Paavo Castren kertoi Sisiliasta aiheenaan "Sisilian vuosituhantista historiaa".

keskiviikkona 15.9. klo 18, ls 2 Metso 

FT Liisa Suvikumpu esitelmöi aiheesta "Kulttuurisia kohtaamisia:  suomalaiset kuvataiteilijat ja Rooma 1800- luvulla", joka selvittää, millä tavoin Suomen taiteen juuret juontuvat taiteen ja kulttuurin kehtona tunnettuun Roomaan.

Maanantai 18.10.2010 klo 18 , Metso henkilökunnan luentosali 

FM Kalle Mäkelän esityksen aiheena on "Rooman juutalaiset: Henkilääkäreitä ja henkipattoja".

Keskiviikko 17.11.2010 klo 18.00, ls 2 Metso 

Taidehistorioitsija Timo Keinäsen aihe on "Franciska Stenius- suomalaistaiteilija Italiassa".

2009

Sunnuntaina 25.1. klo 15.00 Pääkirjasto, Ls 1
Yhdistyksen vuosikokous sekä Dottoressa Cristina Mattein esitelmä "Montagna: passato, presente, futuro. Conoscere le Alpi negli aspetti territoriali, antropologi, culturali ed economici"

Sunnuntaina 15.2. klo 15.00 Pääkirjasto, Ls 1
FT Jussi Hanskan esitelmöi aiheesta "Juutalaissota, Flavius-keisarit ja Rooman kaupunkikuva ensimmäisen vuosisadan jKr. lopulla"

Sunnuntaina 22.3. klo 15.00 Pääkirjasto, Ls 1
Italian kulttuuri-instituutin apulaisjohtaja, Dott. Giovanni Sciolan esitelmän aiheena oli huomattava italialainen prosaisti ja lyyrikko Gabriele d'Annunzio. Runsaan kuvamateriaalin täydentämän esityksen otsikko oli "Gabriele d'Annunzio e il Vittoriale degli italiani".

Sunnuntaina 19.4.2009 klo 15.00, Pääkirjasto, LS 1
Historian pariin pääsimme dos. Antero Tammiston johdolla. Aiheena oli Pompeji, otsikolla "Pompeji suomalaisten kävijöiden kohteena". Tällä kerralla keskityttiin kaivausten sijasta henkilöihin, jotka ovat aikojen kuluessa vierailleet Pompejissa.

Torstai 17.9. kello 18-20 pääkirjasto Metso, henkilökunnan luentosali

Dos. Mikko Lahtinen käsittelee esitelmässään politiikkaa,otsikolla "Palazzon ja Piazzan politiikka". Mainittakoon, että Tieteentekijöiden liitto on valinnut Mikko Lahtisen v. 2007 tieteentekijäksi.

Sunnuntai 25.10 kello 15-17

SYKSY 2008

Sunnuntaina 21.9.2008 klo 15.00 Pääkirjasto ls.1
Italialaiset kirkot ovat kuuluja kauneudestaan, upeista koristeistaan ja niihin liittyvästä historiasta. Taru Heinosen esitelmän aiheena oli Lucca ja sen upeat kirkot.

Sunnuntaina 26.10.2008 klo 15.00 Pääkirjasto ls 1.
Prof. Tommaso Pisanti esitelmöi Italian piazzoista; "Piazze d'Italia. La piazza, cioé, come centro locale, culturale e sociale in Italia; dal Medioevo ad oggi".

Sunnuntaina 16.11.2008 klo 15.00 Pääkirjasto ls 1
Tutkija, FL Tauno Olavi Huotarin esitys käsitteli Napolin seudun kansanmusiikkia ja napolilaisten laulujen taustoja "Torna a Surriento".

Vuosikertomukset

Vuosi 2007

Vuosi 2006

Vuosi 2005

Kirjaston kirjat

Tampereen Dante-seuran lainattavat kirjat